15/9/08

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 12:00



ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, 12:00
Έξω το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, τον Κάυκασο και τα Βαλκάνια!

Το ξέσπασμα του πολέμου στη Γεωργία, με τους βομβαρδισμούς, τους χιλιάδες νεκρούς και τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Καύκασος πήρε φωτιά κι αυτή η νέα εστία πολέμου απειλεί να γενικευτεί και να μετατραπεί σε μια ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία, αναβιώνοντας τη φρίκη και τον τρόμο της ψυχροπολεμικής περιόδου.
Η στρατιωτική ανάφλεξη στον Καύκασο είναι αποτέλεσμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολικά. Η διείσδηση αυτή προς την Κεντρική Ασία και τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας και της πρώην ΕΣΣΔ, είναι στρατηγική επιλογή για τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε στις αρχές του ’90, προχώρησε το ’95 με την εγκατάστασή του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και το ’99 με τους βομβαρδισμούς της Σερβίας, συνέχισε μετά το 2003 με την ανάληψη από το ΝΑΤΟ της κατοχής στο Αφγανιστάν, ενώ σήμερα το ΝΑΤΟ διεκδικεί να απλωθεί μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας μέσα από την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας και μέσα από την εγκατάσταση των αμερικάνικων πυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία και την Τσεχία.
Η προσπάθεια για επέκταση του ΝΑΤΟ είναι συνέχεια του διαρκούς «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που έχει εξαπολύσει ο Μπους για να επιβάλει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Επτά χρόνια μετά την έναρξη αυτής της εκστρατείας - και επιπλέον μέσα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης - ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός χάνει στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Λίβανο και τώρα στο Πακιστάν. Ο φόβος της ήττας οδηγεί τις ΗΠΑ σε παραπέρα κλιμάκωση των προκλήσεων.
Η «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσόβου πριν μερικούς μήνες, ήταν μια τέτοια προκλητική κίνηση που έφερε ξανά την απειλή του πολέμου στην περιοχή των Βαλκανίων. Η επίθεση του Σαακασβίλι στην Νότια Οσετία, που προκάλεσε την στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας, ήταν μια αντίστοιχη κίνηση που είχε την πλήρη ενθάρρυνση των ΗΠΑ και όχι το «λάθος» κάποιου «τρελλού» τυχοδιώκτη.
Το καθεστώς της Γεωργίας είναι ένα από τα πιο φιλοδυτικά καθεστώτα ανάμεσα στα πρώην Σοβιετικά κράτη. Η Γεωργία διατηρεί στο Ιράκ 2.000 φαντάρους, είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη κατοχής μετά τις ΗΠΑ και την Βρετανία! Επιπλέον είναι μια χώρα απ’ όπου περνούν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία προς τις χώρες της Δύσης, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Πάνω απ΄όλα όμως, η Γεωργία προσπαθεί με ζήλο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο πραγματικός, λοιπόν, εμπρηστής του πολέμου στον Καύκασο είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δεν χωράει, όμως, καμια αυταπάτη ότι το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ μπορεί να είναι η Ρωσία του Μεντβέντεφ και του Πούτιν. Η Ρωσία έχει τις δικές της ιμπεριαλιστικές βλέψεις στην περιοχή, έχει και η ίδια χρησιμοποιήσει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» για να τσακίσει με βάρβαρο τρόπο όσους διεκδικούν αυτονομία μέσα στα δικά της σύνορα, όπως στην Τσετσενία. Δεν χωράει, ακόμα περισσότερο, καμια αυταπάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίξει ειρηνευτικό ρόλο ισορροπώντας με σύνεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Οι διάφοροι Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπερλουσκόνι και Σία είναι συνένοχοι σε όλα τα μέτωπα του πολέμου από τα Βαλκάνια, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, μέχρι το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Ιράν και τον Καύκασο.

Καμιά ελληνική συμμετοχή!

Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης συνένοχη στα εγκλήματα του Μπους και του ΝΑΤΟ. Μπορεί Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη να προσπαθούν να κρύψουν την ευθυγράμμισή τους με την πολιτική των ΗΠΑ, για χάρη των «γεωστρατηγικών» ισορροπιών, των σχέσεων με τη Ρωσία και των αντιπαραθέσεων μέσα στους κόλπους των δυτικών συμμάχων, η ουσία όμως δεν αλλάζει. Η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, είναι υπέρ της διεύρυνσης του και της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας, είναι υπέρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Πολωνία και στην Τσεχία, είναι έτοιμη να μπει ακόμα πιο χοντρά στο νέο γύρο παζαριών και ψυχροπολεμικών ανταγωνισμών που ανοίγει η κρίση στον Καύκασο, αναλαμβάνοντας μέσα στο 2009 και την προεδρία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ).
Η ελληνική εμπλοκή ξεκινάει από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ και φτάνει στη συμμετοχή στα πραγματικά πολεμικά μέτωπα από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσοβο.
Δεν θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια εμπλοκή στον πόλεμο χωρίς τη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Τα αμερικάνικα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γεωργία, έφυγαν από το λιμάνι της Σούδας. Από το 1990, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε με τον Ντικ Τσένι, σημερινό αντιπρόεδρο του Μπους και τότε Υπουργό Αμυνας, την συμφωνία για την «αναβάθμιση» της Σούδας μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη βάση παίζει κεντρικό ρόλο στη διεξαγωγή όλων των βρόμικων πολέμων. Από τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το ’91, μέχρι την επέμβαση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τον αποκλεισμό του Λιβάνου και του Ιράν, και τώρα την επέμβαση στον Καύκασο. Επιλέον, η Σούδα παίζει ρόλο και στο δίκτυο των απαγωγών, εξαφανίσεων και βασανιστηρίων που οργανώνει η CIA τα τελευταία χρόνια, ο χαρακτηρισμός "μικρό Γκουαντανάμο" δεν είναι τυχαίος. Αντίστοιχα, χωρίς την χρήση της βάσης του Άκτιου, που διαθέτει σύστημα παρακολούθησης ιπτάμενων ραντάρ, δεν θα μποροούσε το ΝΑΤΟ να βομβαρδιζει την Γιουγκοσλαβία το 1999....
Μπροστά στις νέες πολεμικές εντάσεις, μόνη ελπίδα είναι το δυνάμωμα του αντιπολεμικού κινήματος. Παλεύουμε για να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά την πάλη για να σταματήσουμε την κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, για να γυρίσει πίσω ο στρατός από Αφγανιστάν και Κόσοβο, για να κλείσουν οι βάσεις σε Σούδα και Άκτιο.
Συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή καμπάνια που βάζει στόχο να "γιορτάσει" τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Απρίλη, με μια πανευρωπαϊκή αντιπολεμική διαδήλωση που θα μετατρέψει το Στρασβούργο σε ...Γένοβα του 2009!

• Στις 20 Σεπτέμβρη συντονιζόμαστε με τα αντιπολεμικά κινήματα της Ευρώπης στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Μάλμοε της Σουηδίας και διαδηλώνουμε και στην Αθήνα με σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τον Καύκασο και τα Βαλκάνια».

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ το σχολείο σας να κατέβει μαζικά με πανό στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο!
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ την Anti-Capitalista, τις αντιπολεμικές προκυρήξεις, αφίσες και αυτοκόλλητα για να τα μοιράσετε στο σχολείο σας με τους συμμαθητές σας!

www.stop-the-war.gr