13/7/08

7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΒΑ



7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΒΑ
ENANTIA ΣTOYΣ G8: H ΔIAΔHΛΩΣH ΠOY EΓPAΨE IΣTOPIA
Πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στην Nάστια Kαλλινίκου

Πέμπτη 17 Iούλη 8μμ
Συνεδριακό Κέντρο Νέας Iωνίας - Πατρ. Ιωακείμ 4 (δίπλα στον ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας)
Ομιλητές από: την Πρωτοβουλία ΓENOBA, το αντιπολεμικό κίνημα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, τα συνδικάτα

Στις 21 Ιούλη του 2001, πάνω από 300.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Γένοβα στην Ιταλία ενάντια στη σύνοδο των G8, των αρχηγών των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Μια κινητοποίηση με χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές, ακτιβιστές του αντικαπιταλιστικού και του αντιπολεμικού κινήματος, οικολόγους, αντιρατσιστές από πολλές χώρες απ’ όλο τον πλανήτη. Έδωσαν μια βροντερή απάντηση στην αστυνομική καταστολή του Μπερλουσκόνι που την προηγούμενη μέρα είχε δολοφονήσει τον Κάρλο Τζουλιάνι σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης του νέου κινήματος.

Πριν από 7 χρόνια η Γένοβα έγινε σύμβολο της δύναμης του νέου κινήματος. Μαζί με την διαδήλωση στην Πράγα την προηγούμενη χρονιά, έφεραν το Σιατλ στην Ευρώπη. Έδωσε φτερά σε χιλιάδες αγωνιστές και άνοιξε το δρόμο για να απλωθούν οι αγώνες σε κάθε χώρα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις των κυβερνήσεων. Έγινε η μαγιά για το φούντωμα του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος που έφερε δεκάδες εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο του Μπους και των συμμάχων του στις 15 Φλεβάρη του 2003. Ανοιξε το δρόμο για την ενότητα του εργατικού και του αντικαπιταλιστικού κινήματος και έφερε ξανά στην επικαιρότητα την αλλαγή της κοινωνίας προβάλλοντας το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Στην Ελλάδα, η Γένοβα έδωσε το όνομά της στην οργάνωση που έβαλε στόχο να απλώσει το μήνυμα της μεγάλης διαδήλωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, στις σχολές και στα σχολεία, στις γειτονιές: την Πρωτοβουλία Γένοβα, που πρωτοστάτησε το 2001 για να πάει οργανωμένα στην Ιταλία και να συμμετέχει στη διαδήλωση μια ισχυρή αντιπροσωπεία πάνω από 1000 ακτιβιστών από τη χώρα μας.

Όπως σε κάθε νέο κίνημα που έρχεται στο προσκήνιο με ορμητικό τρόπο, η δράση ανοίγει το δρόμο για την πιο πλατειά συζήτηση. Πώς μπορεί να πάει μπροστά το κίνημα; Με ποιες ιδέες, ποια στρατηγική και ποια τακτική; Πώς πετυχαίνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στη δράση; H Γένοβα έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η απάντηση στα σχέδια τρομοκράτησης του κινήματος δεν είναι ο συμβιβασμός και η υποχώρηση σε «ρεαλιστικές τακτικές», αλλά η κλιμάκωση και η σύγκρουση με τους καπιταλιστές και το κράτος τους.
Aυτή η συζήτηση δεν είναι αφηρημένη, ούτε το 2001, ούτε σήμερα. Eίχε να κάνει άμεσα με την αντίσταση των εργατών και τις νεολαίας ενάντια στις επιθέσεις του Σημίτη τότε, στον πόλεμο και τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις 15 Φλεβάρη 2003, στην σύγκρουση με την Nέα Δημοκρατία τα τελευταία 4 χρόνια. Eίναι μια συζήτηση δεμένη με τις προοπτικές του κινήματος των καταλήψεων στις σχολές για το Aρθρο 16 και την έκρηξη των Πανεργατικών απεργιών για το Aσφαλιστικό. H Γένοβα ανέδειξε τις ιδέες της μαχητικής αντίστασης και του αντικαπιταλισμού που επηρέασαν όλο τον κόσμο που έδωσε αυτές τις μεγάλες μάχες και καθόρισαν την μαζική στροφή στα Aριστερά σήμερα.

Γι’ αυτό, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μια εκδήλωση στα 7 χρόνια από τη Γένοβα για να συζητήσουμε μαζί με ακτιβιστές από το αντικαπιταλιστικό και το αντιπολεμικό κίνημα και τα συνδικάτα, τις σημερινές προοπτικές και τα συμπεράσματα από τη δράση του νέου κινήματος.
Είναι μια πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στην συντρόφισα Νάστια Καλλινίκου, που χάσαμε πρόσφατα. Η Νάστια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης των κινητοποιήσεων στην Πράγα, τη Γένοβα, στην Φλωρεντία, στις 15 Φλεβάρη 2003, στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα το 2006. Όλα αυτά τα 7 χρόνια έφερνε ασταμάτητα τη φωνή της Γένοβας στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές του Πειραιά και πιο πρόσφατα της Νέας Ιωνίας. Γι’ αυτό τιμάμε τη μνήμη της με μια πολιτική εκδήλωση για το νέο κίνημα που ίδια πρωτοστάτησε για να απλωθεί και να δυναμώσει.Όλοι και όλες στην εκδήλωση για τα 7 χρόνια από τη Γένοβα.

ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ




Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ ανάγκασε τους πάντες να παραδεχθούν ότι ο πόλεμος στο Ιράν δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα πραγματικό σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά τόσο από πλευράς Ισραήλ όσο και από πλευράς ΗΠΑ. Η άσκηση ήταν μια προσομοίωση βομβαρδισμού του Ιράν από ισραηλινά αεροσκάφη. Το ρόλο του βομβαρδιζόμενου Ιράν έπαιξε το πεδίο βολής Κρανέας κοντά στη Λάρισα.
Είναι σίγουρο ότι για διάφορα γεράκια του πολέμου μια επίθεση στο Ιράν θα λειτουργούσε σαν «φυγή προς τα εμπρός». Τόσο για τις ΗΠΑ που αμφισβητείται πλέον ανοιχτά η κυριαρχία τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όσο και για το Ισραήλ που ηττήθηκε στον πόλεμο ενάντια στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 και δεν έχει καταφέρει να προκαλέσει συντριπτική ήττα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και θηριωδίες του ισραηλινού στρατού.
Είναι σίγουρο όμως, επίσης, ότι μια επίθεση κατά του Ιράν θα οδηγούσε σε μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου σε όλα τα μέτωπα. Ο φόβος ότι οι συνέπειες από μια τέτοια κλιμάκωση θα ήταν πολύ χειρότερες για ΗΠΑ και Ισραήλ, διχάζει την κυρίαρχη τάξη. Χωρίς όμως να αναιρεί την πιθανότητα, ότι η τελευταία πράξη του Μπους πριν παραδώσει στον Ομπάμα (που συναινεί) θα είναι ένας βομβαρδισμός που θα γύριζε το Ιράν δεκαετίες πίσω και θα φούντωνε τη φωτιά του πολέμου σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή...
Σε αυτά τα αιματηρά σχέδια μάς έβαλε η ελληνική κυβέρνηση με την άσκηση “Ενδοξος Σπαρτιάτης”. Όσο και να το παίζουν ανήξεροι η Μπακογιάννη, ο Μεϊμαράκης και ολόκληρη η κυβέρνηση Καραμανλή, οι σχεδιασμοί ήταν σαφείς. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ “συσφίγγονται” διαρκώς εδώ και ενάμιση χρόνο, ακριβώς δηλαδή στο διάστημα που δυναμώνουν οι απειλές κατά του Ιράν.

ΝΑΤΟ και Βάσεις

Η ελληνική συμμετοχή δεν περιορίζεται σε στρατιωτικές ασκήσεις και εξοπλιστικά προγράμματα που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ (και διάφορες μίζες, όπως πρόσφατα αποκαλύπτεται... ). Ελληνικός στρατός συμμετέχει σε πραγματικά μέτωπα από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσοβο, κάτω από τον ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
Δεν θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια εμπλοκή στον πόλεμο χωρίς τη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Από το 1990, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε με τον Ντικ Τσένι, σημερινό αντιπρόεδρο του Μπους και τότε Υπουργό Αμυνας, την συμφωνία για την «αναβάθμιση» της Σούδας μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη βάση παίζει κεντρικό ρόλο στη διεξαγωγή όλων των βρόμικων πολέμων: στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου εξυπηρετήθηκαν 30.000 αεροπλάνα και 100 πλοία, στον πόλεμο στο Αφγανιστάν 3.000 αεροπλάνα και 350 πλοία, στον πόλεμο στο Ιράκ υπολογίζουν ότι η χρήση της θα ξεπεράσει τις δεκαπλάσιες εξυπηρετήσεις από τον πόλεμο στο Aφγανιστάν. Επιλέον, η Σούδα παίζει ρόλο και στο δίκτυο των απαγωγών, εξαφανίσεων και βασανιστηρίων που οργανώνει η CIA τα τελευταία χρόνια, ο χαρακτηρισμός "μικρό Γκουαντανάμο" δεν είναι τυχαίος. Αντίστοιχα, χωρίς την χρήση της βάσης του Άκτιου, που διαθέτει σύστημα παρακολούθησης ιπτάμενων ραντάρ, δεν θα μποροούσε το ΝΑΤΟ να βομβαρδιζει την Γιουγκοσλαβία το 1999....
Τα αιτήματα του αντιπολεμικού κινήματος «Να κλείσουν οι Βάσεις - πίσω ο στρατός από Αφγανιστάν και Κόσοβο» είναι κεντρικά μέτωπα της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο το επόμενο διάστημα.

Το αντιπολεμικό κίνημα είναι εδώ!

Ξεκινάμε καμπάνια ενάντια στις Βάσεις που θα κορυφωθεί μέσα στον Οκτώβρη με μεγάλες διαδηλώσεις στη Σούδα και στο Άκτιο.
Παράλληλα συμμετέχουμε ενεργά στην διεθνή αντιπολεμική καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ που ξεκίνησε ήδη στη Γερμανία και βάζει στόχο να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του την ερχόμενη άνοιξη, με μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση με αίτημα «Έξω το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν» που θα μετατρέψει το Στρασβούργο στη ...Γένοβα του 2009!
Είναι μια πολύ σημαντική διεθνής πρωτοβουλία. Όχι «μόνο» λόγω της ελληνικής συμμετοχής στους πολέμους του ΝΑΤΟ αλλά και λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η διατήρηση της κατοχής στο Αφγανιστάν σαν ένα πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού (πχ Βαλκάνια). Μιας κατοχής, που φέτος τον Οκτώβριο κλείνει 7 χρόνια και έχει οδηγήσει στο θάνατο και στο απόλυτο χάος δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 174η θέση των 178 χωρών στον χάρτη της παγκόσμιας ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο μέσος όρος ζωής έχει πέσει στα 44 χρόνια (από τους πιο χαμηλούς σ’ όλον τον πλανήτη), γεγονός που ωφείλεται στην καθολική ανυπαρξία συστήματος περίθαλψης.
Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, θέλοντας να διευρύνει αυτήν την καμπάνια θα πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για το συντονισμό και την κοινή δράση των αντιπολεμικών κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το σύνθημα «έξω το ΝΑΤΟ από το Βαλκάνια», με το οποίο διαδηλώναμε τον Μάρτη στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ακούγεται και σε διαδηλώσεις στα Σκόπια και στο Βελιγράδι. Μέσα στον Ιούλη εκπρόσωποι από την Συμμαχία θα συναντηθούν με ακτιβιστές της Ειρήνης από τη Σερβία και την Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν και επόμενα βήματα συντονισμού με την συμμετοχή αντιπολεμικών κινημάτων από την Τουρκία, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.
Θα συντονιστούμε επίσης, με τα αντιπολεμικά κινήματα της Ευρώπης, που υποδέχτηκαν με μεγάλες διαδηλώσεις τον Μπους στην πρόσφατη περιοδεία του και ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζικά ξανά στις 20 Σεπτέμβρη στο Βερολίνο, στην Στουτκγάρδη, στο Λονδίνο, στο Μάλμοε της Σουηδίας. Θα συντονιστούμε, τέλος, με τα αντιπολεμικά κινήματα στις ΗΠΑ που οργανώνουν διαδηλώσεις μέσα στον Αύγουστο ενάντια σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν και ήδη προετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Ομπάμα με κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν τον επόμενο Μάρτη με αίτημα την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ.
Το αντιπολεμικό κίνημα είναι εδώ, πιο δυνατό και αποφασισμένο μπροστά σε νέες προκλήσεις! Ελάτε μαζί μας, ενισχύστε τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο!