28/4/11

Όλοι στο Μουσείο 10π.μ. την Πρωτομαγιά ενάντια στα Μνημόνια, τον Πόλεμο και τον Ρατσισμό


ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Είναι ειρωνεία μια κυβέρνηση που κοιτάζει αδύναμη το χαντάκι που άνοιξαν οι αντιστεκόμενοι κάτοικοι της Κερατέας στη Λεωφόρο Λαυρίου, να πιστεύει ότι μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τον «οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση». Τα χαντάκια θα είναι ατελείωτα και στο όχημα του Μνημονίου ήδη έχουν αρχίσει να ξερνάνε ο ένας πάνω στον άλλο ή να πηδάνε από τα παράθυρα. Στη μετάθεση κατά ένα μήνα, πιθανά στις 15 Μάη, του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή και στις κόντρες που άνοιξαν στο ΠΑΣΟΚ ακόμα και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήλθε να προστεθεί η τοποθέτηση Σημίτη για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν έχουν άδικο, από τη δική τους σκοπιά η τρόικα και οι τραπεζίτες, να ανησυχούν και να μην πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΓΑΠ είναι σε θέση να επιβάλλει τα νέα μέτρα.

Όμως, είναι ακριβώς αυτή η δύσκολη θέση της κυβέρνησης που κάνει την νέα επίθεση που ετοιμάζει ακόμα πιο επικίνδυνη. Τα 26 δις που θέλει να εξοικονομήσει από περικοπές και αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τα 50 δις που θέλει να συγκεντρώσει από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια, θα φέρουν την κοινωνία σε πλήρη διάλυση, σαν κι αυτή που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να έχει ξεσπάσει στα νοσοκομεία που άλλα κλείνουν με αποφάσεις της κυβέρνησης και άλλα αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω των ελλείψεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση εδώ και τώρα και μαζί να ανατρέψουμε συνολικά το Μνημόνιο. Είναι επιτακτική ανάγκη να στείλουμε το μήνυμα σε όσους -και εκτός Ελλάδας αλλά και εντός, όπως ο Σημίτης - κάνουν λόγο για «αναδιάρθρωση», «επιμήκυνση» του χρέους, με αντάλλαγμα κι άλλες θυσίες για την εργατική τάξη και τη νεολαία, να ξαναγυρίσουν γρήγορα στις τρύπες τους. Η εργατική εναλλακτική λύση είναι η διαγραφή του χρέους, όχι οι λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις» του.

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αυτόματα. Είναι ο ρόλος του εργατικού κινήματος και της νεολαίας να επιβάλλει αυτή τη λύση από τα κάτω, με απεργίες και καταλήψεις που θα ανατρέψουν κυβέρνηση και Μνημόνιο, όσο το δυνατό γρηγορότερα.


19/4/11

ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2011


Η φλόγα της επανάστασης

4 μέρες με επαναστατικές απαντήσεις στην κρίση του καπιταλισμού


19-22 ΜΑΗ, ΑΣΟΕΕ ΑΘΗΝΑ


Η ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της βαρβαρότητας ενός συστήματος σε κρίση. Οι ίδιοι ηγέτες και οι ίδιες άρχουσες τάξεις που φταίνε για την οικονομική κρίση και σπέρνουν τη λιτότητα σε βάρος των εργατών παντού, κλιμακώνουν τα εγκλήματά τους, βομβαρδίζοντας τη Λιβύη. Τολμάνε να μιλάνε για "προστασία αμάχων" οι ίδιοι μακελάρηδες που συνεχίζουν να χτυπάνε με βόμβες στο Αφγανιστάν, που "έφεραν τη δημοκρατία" με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στο Ιράκ, που δεν διανοήθηκαν να επιβάλουν "απαγόρευση πτήσεων" όταν το Ισραήλ χτυπάει το Λίβανο και τη Γάζα.

Μαζί τους και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που δίνει τις βάσεις στη Σούδα και στο Άκτιο και παριστάνει ότι αυτοί οι εγκληματίες θα μας σώσουν από την οικονομική χρεοκοπία με τα ατελείωτα Μνημόνιά τους που "βομβαρδίζουν" τα σχολεία, τους μισθούς και τις συντάξεις μας. Την ώρα που η Ιαπωνία ζει μια νέα Χιροσίμα με τα πυρηνικά, ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος φιλοξενούν πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ που εξαπολύουν πυραύλους Κρουζ.

Όμως κανένα χτύπημά τους δεν περνάει χωρίς αντίσταση. Από τις αραβικές επαναστάσεις που γκρέμισαν τον Μπεν Αλί και τον Μουμπάρακ μέχρι την κατάληψη του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, παντού φυσάει άνεμος αγώνα και εξέγερσης.
Η εργατική τάξη στην Ελλάδα με τις δέκα πανεργατικές απεργίες μέσα σε δεκατρείς μήνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης στον καταστροφικό καπιταλισμό. Μαζί και οι μαθητές που ξεσηκώνονται ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, οι μετανάστες που παλεύουν ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις, οι απεργοί στις συγκοινωνίες που αντιστέκονται στη διάλυση.

Οι ιδέες του Μαρξ είναι πηγή έμπνευσης για όλους εμάς που προσπαθούμε να δυναμώσουμε αυτούς τους αγώνες και να ανοίξουμε την προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς φτώχεια, πόλεμο και ρατσισμό.
Το τετραήμερο φεστιβάλ "Μαρξισμός 2011" που οργανώνεται στην Αθήνα, στην ΑΣΟΕΕ, στις 19-22 Μάη είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα αυτά μαζί με ομιλητές από τα πιο θερμά σημεία αντίστασης στην Ελλάδα και διεθνώς.


Σας περιμένουμε!